YOGA IS JEZELF ONTDEKKEN

Yoga is een techniek waarbij jezelf de tijd neemt om je lichaam en geest tot diepe rust en ontspanning te brengen. Yoga is 'jezelf ontdekken'. Je grenzen verkennen, verleggen. Yoga geeft je de kans om “Jezelf” te zijn. Door drukte en stress vergeten en verliezen we de voeling met onze eigenheid. Yoga laat ons de tijd nemen om te herinneren wie we zijn. Yoga is in essentie een geestelijke staat van “zijn”.

Zoals de eerste schrijver over yoga, Patanjali  (zo’n 2500 jaar geleden) definieert is yoga het stilleggen van de golven van de geest. Omdat het een hele opgave is de geest stil te maken, zijn er oefeningen of houdingen ontwikkelt om deze staat te kunnen bereiken. Tijdens het beoefenen van de yogahoudingen richten we ons ook op de ademhaling. Naarmate het lichaam en de geest zich openen door yogahoudingen en de ademhaling, worden we ontvankelijk voor de diepe en vreugdevolle ervaring van innerlijke stilte.

Hathayoga brengt ons lichaam en geest terug in evenwicht. Door het beoefenen van de juiste zithouding, yogahoudingen en ademhaling bekomen we een goede gezondheid en lichtheid van het lichaam.

In de yogavisie ziet men dat in de twee zijden van het menselijk lichaam een verschillende soort kracht schuilt. Beide krachten moeten in balans en met elkaar verbonden zijn om een leven in evenwicht te leiden. De kracht aan de linkerkant “IDA” genoemd, staat in verbinding met de koelte van de maan, en staat voor de berekenende kracht van het leven. ”PINGALA” aan de rechterkant staat in verbinding met de warmte van de zon en de intuïtieve kracht. Op deze manier werken deze krachten in onze linker- en rechter hersenhelft. Deze krachten vragen evenwicht.
De moderne maatschappij is eerder gericht op de linker hersenhelft. Bewuste beleving, meditatie, brengen evenwicht vanuit de rechter hersenhelft. Het evenwicht tussen beide krachten, of het bewust ervaren van overheersing van één van beiden, verrijkt het leven.

Yogahoudingen zijn geen krachttoeren. Men oefent ze nooit uit met geweld. Het langzame tempo van de bewegingen is essentieel voor de doeltreffendheid van yoga. Trek daarom alleen de spieren samen die noodzakelijk zijn om de houdingen uit te voeren en ontspan daarbij de andere spieren.